duminică, 30 decembrie 2018

Meseriile Crăciunului

Știți filmele acelea cu tematică de Crăciun care se difuzează pe un anumit canal TV începând din luna august și până prin aprilie? Filmele acelea aproape identice, în care el vinde brazi de Crăciun în ger, în inima orașului, iar ea nu se mai poate bucura de spiritul Crăciunului pentru că în urmă cu puțină vreme a pierdut o dragoste tocmai în sfânta sărbătoare. Iar el, atras de frumusețea și puritatea ei sufletească, face gesturi mici, dar pline de iubire, cum ar să îi dăruiască un îngeraș pentru brad, și astfel redeșteaptă în sufletul ei puterea de a iubi și de a se bucura de Crăciun. Sunt filme siropoase, previzibile, foarte asemănătoare între ele, fără valoare artistică. Și, deși știu toate astea, îmi place să le urmăresc în perioada Crăciunului, pentru că mă relaxează și mă binedispun. Ce să fac, toți avem de dus în spate mica noastră doză de naivitate.

Uneori, privind câte un film din acesta, mă gândesc la jobul pe care mi-aș dori să îl am acum, înainte de Crăciun. Nu mi-ar plăcea să vând brazi, pentru că asta ar presupune să stau prea mult în frig. Dar mi-ar plăcea să decorez brazi. Să cumpăr podoabe sau chiar să confecționez eu însămi unele, să le aleg, să le potrivesc, să le asortez și să le așez în brad. Să mă joc cu culorile, cu formele, cu luminile. Un brad frumos împodobit poate schimba complet o încăpere. O poate face caldă și primitoare.
Da, și mi-ar mai plăcea să lucrez în atelierul lui Moș Crăciun. Să selectez și să împachetez cadouri. Atâta bucurie îmi aduc aceste gesturi mici, făcute pentru cei dragi, încât nici când primesc eu însămi cadouri nu sunt mai fericită.

Unul dintre clișeele care se regăsesc în mai toate filmele de Crăciun e împodobirea caselor, la exterior, cu luminițe colorate. Nu am ajuns în Statele Unite și nu știu dacă în realitate e chiar așa, dar în filme toate casele arată superb împodobite. Mie mi-ar plăcea să fiu cea care apasă butonul de pornire a luminițelor. Nu chiar să le potrivesc pe acoperiș, căci am rău de înălțime, dar măcar să așez în curte omul de zăpadă confecționat din lumințe.

Din păcate, din câte știu eu, nu există astfel de meserii. Decorator de brazi, ambalator de cadouri și aprinzător de luminițe. Dar cu siguranță, când voi fi mare le voi inventa. Sau cel mai bine ar fi să-i scriu Moșului dorința mea. Va găsi el o soluție.

recomandarea anului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu