duminică, 10 decembrie 2017

Cum ne căutăm un loc de muncă?


Dacă aţi rămas fără loc de muncă, nu e cazul să disperaţi. I se poate întâmpla oricui. Şi, de cele mai multe ori, există soluţii.

Trebuie să ţineţi minte că cel mai bun prieten al şomerului este Internetul. El vă poate ajuta în prima fază a găsirii unui job. S-ar putea să urmeze şi alte faze, cum ar fi un interviu sau un concurs, dar asta este o altă poveste.

Primul loc unde ar trebui să căutaţi un loc de muncă disponibil este pe site-ul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Maramureş: http://www.maramures.anofm.ro. Aici, lista cu joburile disponibile este actualizată periodic. Dacă identificaţi un job sau mai multe care v-ar tenta, va trebui să vă deplasaţi la sediul Agenţiei (Baia Mare, str. Hortensiei nr. 1 A, lângă Casa de Pensii), pentru a face rost de numărul de telefon al potenţialului angajator.

Dar există agenţi economici care nu îşi declară locurile de muncă disponibile la AJOFM. Nu-i nimic, tot Internetul vă vine în ajutor. Sper că aveţi un cont de Facebook. Dacă nu, ar fi momentul să vi-l faceţi, pentru că în această reţea de socializare există grupuri ale celor care caută sau oferă un loc de muncă. Tastaţi în bara de căutare expresia “locuri de muncă” şi vă vor apărea mai multe grupuri, cărora ar fi bine să vă alăturaţi. Unele sunt despre joburile disponibile în Baia Mare, altele despre locuri de muncă disponibile în diferite ţări din UE. Angajatorii locali sunt atenţi la astfel de grupuri şi adesea iau legătura cu anumiţi membri care corespund profilului căutat. Ce trebuie să faceţi? Scrieţi o postare în care să vă prezentaţi, cât mai concis, studiile, experienţa, aptitudinile şi pretenţiile în ceea ce priveşte jobul căutat. Ar fi bine ca între acestea să existe o oarecare corelare, pentru a nu părea rupţi de realitate. Şi, de asemenea, ar fi mai bine să nu scrieţi cuantumul salariului aşteptat. Acesta va putea fi negociat atunci când luaţi contact direct cu angajatorul.

Alte posibilităţi de a fi ţinuţi la curent cu joburile care apar pe piaţă este să vă înscrieţi pe site-uri precum Jobrapido sau Jooble. Dacă le furnizaţi adresa dumneavoastră de e-mail, veţi primi zilnic câte un mesaj cu locurile de muncă din aria selectată (de exemplu, judeţul Maramureş) sau din aria selectată şi domeniul indicat (de exemplu, Edituri Maramureş şi Edituri Cluj).

Un alt site la îndemână este eJOBS.ro, care dispune de un motor de căutare, unde puteţi introduce jobul dorit. Se vor afişa toate joburile disponibile care corespund cuvântului cheie. De asemenea, rezultatele se pot filtra, în funcţie de oraşul dorit, domeniul vizat, nivelul carierei sau tipul de job (full-time, part-time, sezonier etc.)

Aşadar, aveţi toate şansele să vă găsiţi locul de muncă dorit. Totul este ca aşteptările dumneavoastră să corespundă studiilor, experienţei şi aptitudinilor pe care le aveţi. Şi să daţi dovadă de răbdare. J

Mult succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu