vineri, 8 decembrie 2017

CV-ul Europass – o alegere potrivită

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te pregăteşti să îţi cauţi un loc de muncă este să-ţi scrii CV-ul. În ultimul timp, tot mai mulţi angajatori pretind din partea candidaţilor un Curriculum Vitae Europass, care are o formă standardizată şi este menit să ofere informaţii despre toate aspectele relevante. Găsiţi modelul pe care trebuie să-l completaţi la această adresă:

https://europass.cedefop.europa.eu/ro/documents/curriculum-vitae/templates-instructions

Alegeţi varianta în limba română şi descărcaţi-o în calculatorul dumneavoastră. Apoi, completaţi formularul.

Ţineti minte că nu trebuie să oferiţi totul, ci doar informaţiile relevante pentru job-ul pentru care aplicaţi. În cazul competenţelor, cum ar fi cele informatice sau cele lingvistice, dacă nu aveţi certificate care să vă ateste nivelul cunoştinţelor, încercaţi să vă autoevaluaţi. Fiţi concis şi sincer în ceea ce scrieţi, nu încercaţi să vă exageraţi calităţile.

Citiţi de mai multe ori CV-ul înainte de a-l trimite angajatorului, pentru a vă asigura că nu conţine greşeli. Mai multe instrucţiuni privind completarea CV-ului Europass găsiţi aici:

https://europass.cedefop.europa.eu/sites/default/files/europass_cv_instructions_ro.pdf

CV-ul Europass este o alegere potrivită chiar dacă angajatorul nu vă solicită în mod expres această formă de Curriculum Vitae, pentru că este redactat mai profesionist decât orice altfel de CV aţi opta să scrieţi. Ţineţi cont de faptul că completarea CV-ului Europass vă poate lua câteva ore, deci nu lăsaţi pentru ultimul moment. În general, este bine să aveţi CV-ul pregătit, chiar dacă pe moment nu căutaţi un job, şi să îl aduceţi la zi periodic.
Unii angajatori ar putea să vă ceară şi o scrisoare de intenţie.

Găsiţi formularul online aici: https://europass.cedefop.europa.eu/editors/ro/cl/compose

În principal, o scrisoare de intenţie trebuie să conţină motivul pentru care aplicaţi pentru job-ul respectiv şi argumentele pentru care consideraţi că sunteţi persoana potrivită pentru acel loc de muncă.

De asemenea, trebuie să lăsaţi să se întrevadă faptul că vă doriţi să fiţi contactat pentru a vă putea demonstra abilităţile. Textul trebuie să fie formal, dar sincer, iar formulările - politicoase. Este, şi de această dată, important ca textul să nu conţină greşeli de ortografie sau de exprimare.

De aceea, dacă nu sunteţi siguri de propriile formulări, apelaţi la ajutorul unui prieten pentru a vă corecta scrisoarea. Angajatorii primesc uneori zeci de CV-uri şi scrisori de intenţie din partea candidaţilor pentru un post. Cu siguranţă, nu vor avea timp să citească atent sute de pagini.
De aceea, este important să scrieţi mult în cât mai puţine cuvinte.

De asemenea, textul dumneavoastră trebuie să atragă atenţia încă de la primul paragraf. Încercaţi să găsiţi acea calitate care vă diferenţiază de majoritatea celorlalţi potenţiali candidaţi şi să o scoateţi în evidenţă.
Nu scrieţi abstracţiuni, încercaţi să fiţi cât mai concret şi să fiţi sigur pe dumneavoastră, însă nu înfumurat. Scopul dumneavoastră, în această fază, este ca angajatorul să îşi dorească să afle mai multe despre dumneavoastră şi să vă invite la interviu.
Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu