joi, 3 ianuarie 2019

Ce vrem de la un job?

Am o prietenă care de ceva vreme își caută un job. Motivul pentru care nu și-a găsit până acum o slujbă este că își dorește una care să-i placă și care să îi asigure, în același timp, un salariu bun. Am stat de vorbă despre asta și mi-am dat seama că ei i se pare absolut normal să își dorească un astfel de job. Și mie mi se pare la fel de normal.

Problema este că mulți dintre cei din jurul ei nu îi dau dreptate. Unora li se pare că are pretenții exagerate și că ar trebui să mai lase de la ea, pentru a scăpa de statutul de șomeră. Iar ea se simte neînțeleasă și nedreptățită.

Să ne dorim să mergem cu plăcere la serviciu este ceva firesc. Stăm cel puțin opt ore pe zi la serviciu, iar a avea o ocupație care ne displace în tot acest răstimp poate fi devastator pentru psihicul nostru. În plus, suntem mult mai eficienți atunci când muncim cu plăcere, decât atunci când lucrul ni se pare o corvoadă. Pe de altă parte, a fi răsplătiți financiar corect este iarăși o pretenție legitimă.

Chiar dacă munca noastră ne place, noi totuși muncim pentru un salariu, altfel am putea găsi alte activități cu care să ne umplem timpul respectiv: să ne relaxăm, să dormim, să citim, să stăm cu copiii noștri etc. Este normal să ne dorim să putem duce o viață decentă cu salariul pe care îl avem și să ne putem satisface nevoi dintre cele mai diverse.

O altă preocupare a celor care muncesc în colectivități este legată de șefi și de colegii de serviciu. Dacă aceștia se poartă într-un mod nepotrivit, pot genera stres asupra angajatului. În consecință, acesta va fi mai puțin atent la sarcinile de serviciu și va fi mai puțin eficient.

Din păcate, sunt rari angajaii care se pot lăuda cu toate aceste trei avantaje: o coupație care să le placă, un salariu satisfăcător și o atmosferă plăcută la serviciu. De cele mai multe ori, ne vedem nevoiți să renunțăm la cel puțin unul dintre aceste trei avantaje. Rămâne la latitudinea noastră să cumpănim care sunt cele mai importante pentru noi, cele la care nu putem renunța, și să ne alegem jobul în consecință.

Alegerea unui job este întotdeauna o sarcină dificilă. Pe lângă criteriile enumerate mai sus, mai sunt și altele care trag la cântar. Printre ele, mult invocată este posibilitatea de a avansa. Ar mai fi condițiile de muncă sau avantajele conexe salariului. Este bine, însă, că atunci când constatăm că am luat o decizie greșită, iar jobul nostru nu este așa cum ne așteptam, îl putem schimba oricând.

Din fericire, vremurile în care românii erau repartizați la un loc de muncă pe viață s-au dus.



recomandam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu