sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Un job pentru copilul nostru

Fetița care mereu îi face frizuri păpușii preferate va deveni, când va crește, un hairstylist celebru. Cea care îi schimbă hainele păpușii de câteva ori în decurs de o oră va deveni creatoare de modă. Dacă s-ar inventa păpușa căreia să îi crească unghiile, cu siguranță am avea fetițe care și-ar dori să devină manichiuriste-pedichiuriste.

Băiatul care desenează monștri din câteva linii încâlcite va deveni pictor sau arhitect. Cel care are o colecție de mașinuțe va deveni pilot de formula 1. Sau, de ce nu, șofer pe mașina de gunoi, așa cum își dorea cu ardoare nepoțelul meu, în urmă cu câțiva ani. Copila care ia ore de balet după școală va deveni o vedetă internațională. Băiatul care bate mingea în fața blocului va fi un al doilea Hagi. Fetița care gătește sarmale din frunze de minciunică și nisip ud va deveni un chef admirabil. Sau, măcar, o gospodină de treabă.

Așa le place părinților să se amăgească, încă de când copiii lor încep să umble și capătă un minim de independență. X-ul, necunoscuta viitorului, ne sperie într-atât, încât mereu încercăm să-l îmblânzim. Căutăm semne în fiecare gest al copilului, în fiecare jucărie aleasă, în fiecare gângurit. Nu degeaba, la botez, copilul este pus să aleagă dintr-un grup de obiecte, pentru a i se putea prezice viitorul.

În general, ne dorim un viitor strălucitor pentru copiii noștri. Nu vrem să devină doar simpli profesori, ci profesori celebri, nu doar actori într-un teatru de provincie, ci actori pe care să-i cunoască toți românii ș.a.m.d. Psihologic, e explicabil. Deși a fi celebru nu înseamnă neapărat a fi și fericit.

Toate aceste previziuni, enunțate în primul paragraf, sunt, de obicei, simple plăsmuiri ale noastre. De cele mai multe ori, nu se întâmplă așa. Preocupările din copilărie se pierd în timp, altele rămân plăceri nevinovate, și doar arareori se regăsesc în meseria noastră din viața de adult.
Altfel, am fi toți creatori de modă și piloți de formula 1. Nimeni nu ar fi funcționar sau politician sau casier sau contabil. Există meserii care au o aură ce fascinează, și meserii considerate plictisitoare sau marcate de rutină. Cu toate acestea, odată trecută vârsta reveriilor, ne alegem viitorul într-un mod mult mai pragmatic.

Nu se poate prevedea viitoarea meserie a copilului atunci când acesta are 5 sau 10 ani. De abia la vârsta adolescenței încep să se cristalizeze în mintea tânărului preocupările care l-ar putea atrage ca adult. Chiar și așa, în curând situațiile în care cineva își alege o meserie pentru întreaga viață vor fi tot mai rare.
Oamenii vor trebui să fie foarte flexibili pentru a-și putea găsi un loc de muncă suficient de convenabil. Pe de altă parte, peste câțiva ani multe dintre meseriile de azi nu vor mai exista, fiind înlocuite cu altele.

Singura abilitate de care vom avea cu siguranță nevoie va fi capacitatea de a lucra cu calculatorul și cu celelalte instrumente inteligente. Iar în această privință, copiii din ziua de azi par să se descurce excelent.

Un comentariu:

  1. Single zero roulette will present a unique average return than other video games, regardless of the fact fact} all types embody the identical number of red-black pockets. Below, we will explore the precise options of land 카지노사이트 primarily based and online roulette wheels. The game is played with players standing or sitting across the roulette desk. The wheel also has a zero and most American casinos have a wheel with two zeros .

    RăspundețiȘtergere